Er zijn een heleboel gratis navigatie-apps in de App Store te vinden die je reis een stuk makkelijker maken. Er zijn er echter maar een paar die echt populair zijn bij Europese automobilisten, blijkt uit het aantal downloads en de beoordelingen. Het team van TimesUpp heeft uitgezocht wat de top 5 navigatie-apps in zes Europese landen zijn, gebaseerd op informatie van App Annie die is verkregen in januari 2018. Verrassend genoeg zijn een aantal van deze apps alleen lokaal bekend. Je ziet echter ook dat populaire apps, zoals Google Maps en Waze, in de lijst van ieder land terug te vinden zijn. Verenigd Koninkrijk: Bij de Britten zijn Google Maps en Waze de meest gedownloade navigatie-apps in januari 2018. Google Maps, met een waardering van 4,5 ster en meer dan 90.000 recensies, is de meest gebruikte navigatie-app in het Vereningd Koninkrijk. Waze staat op de tweede plaats, met een gemiddelde waardering van 4,5 ster en meer dan 29.000 recensies. Op de derde plaats staat de app London Live Bus Countdown, hiermee kun je dienstregelingen van de bus, metro en trein in Londen opzoeken. Deze app geeft gebruikers ook de mogelijkheid om te zien hoeveel geld er nog op hun Oyster Card staat en biedt informatie over verstoringen. Duitsland: Naast Google Maps, wat de meeste gedownloade navigatie-app is in dit land, zien we ook andere apps die te maken hebben met autorijden in de top 5, onder meer Clever Tanken (3e plaats) en Mehr Tanken (5e plaats). Deze twee apps helpen automobilisten om de benzineprijzen van tankstations te vergelijken. Op de vierde plaats in de Duitse lijst vinden we Blitzer.de. Deze app biedt offline kaarten en informatie over wegblokkades, files en flitsers. Volgens de informatie van Blitzer.de in de App Store vormt de app de grootste verkeerscommunity in Duitsland met zo’n 5 miljoen leden. Nederland: Google Maps staat in Nederland op nummer 1 in de navigatie-categorie. Er staan echter ook een aantal lokale apps in de top 5. Zo staat Flitsmeister op de tweede plek en ANWB Onderweg op de vierde. Flitsmeister waarschuwt gebruikers voor snelheidscontroles en wegversperringen. ANWB Onderweg is een app die kaarten combineert met informatie over bijvoorbeeld benzineprijzen en parkeerplaatsen. Frankrijk: Naast Google Maps, Waze en Moovit, die respectievelijk op de eerste, tweede en vijfde plek staan, vinden we ook CityMapper en Mappy in de lijst. CityMapper biedt informatie over het openbaar vervoer in de grote steden, waaronder Parijs en Lyon. Mappy staat op de vierde plek in de Franse App Store. Naast navigatiemogelijkheden, geeft Mappy verschillende reissugesties binnen Frankrijk. Italië: Google Maps en Waze zijn de grote winnaars in Italië. Met een beoordeling van 4,5 ster en beide meer dan 90.000 reviews, hebben ze overduidelijk de voorkeur van Italiaanse gebruikers. Andere verkeersgerelateerde apps, Moovit en Citymapper, staan op de derde en vijfde plaats. Spanje: Naast Google Maps, Waze en Moovit (respectievelijk nummer 1, 2 en 4), staan er twee lokale apps in de top 5. TelParken ElParking zijn allebei apps die Spaanse automobilisten gebruiken om te zoeken naar en te betalen voor een parkeerplek. Ze helpen hun gebruikers om tijd te besparen en parkeerboetes te ontlopen.