Wie wil er niet wat meer tijd te besteden hebben? Als we het volledig voor het zeggen hadden, zouden we onze agenda dan nog steeds zo indelen zoals we nu doen? Of zouden we sommige activiteiten overslaan, zoals vergaderingen en andere verplichtingen? Over sommige dingen in het leven hebben we zelf de controle, maar over een heleboel niet. We hebben geen directe controle over hoe de overheid de infrastructuur ontwerpt of over hoeveel mensen er vandaag beslissen om in auto te stappen. Toch zijn er een heleboel dingen die je kunt doen om je kostbare tijd niet op de weg door te brengen, zodat je die tijd kan besteden aan waardevollere dingen. We delen 11 manieren met je, waarmee je op dagelijkse basis reistijd kan besparen:

1. Thuiswerken

We zien het steeds meer. Thuiswerken is een belangrijk onderdeel geworden van hoe moderne bedrijven werken. Maar wat doe je als het nog geen onderdeel is van de bedrijfscultuur? Je kunt onderhandelen over de mogelijkheid om thuis te werken. Praat met je baas over je resultaten van de afgelopen maanden. Leg uit hoeveel tijd je zou besparen als je één of meerdere keren per week thuis zou werken en wat voor positieve invloed dat heeft op je productiviteit en geluk in je werk. En als ‘geluk in je werk’ te zweverig klinkt voor je baas, dan kun je ook altijd de term ‘werkmoraal’ proberen.

2. Carpoolen of “beste collega, kan ik je met meerijden?”

Carpoolen is veel makkelijker dan je misschien denkt. Je hoeft niet af te spreken op een carpoolplaats of je agenda’s op elkaar af te stemmen om het voor elkaar te krijgen. Praat gewoon eens met een collega die je vertrouwt en die in de buurt woont. Stel voor om de brandstofkosten te delen en bespreek wat de beste tijden zijn om samen de files te vermijden. Dat geldt uiteraard ook voor het tijdstip waarop je samen het kantoor verlaat. En onthoudt dat je niet iedere dag hoeft te carpoolen. Ook als je het twee keer per week doet, kan dat al een heleboel tijd besparen.

3. Begin vroeg met werken

Begin eerder met werken en vertrek van huis vlak voor de spits of juist meteen erna. Zolang je je resultaten maar behaalt en je het afgesproken aantal uren werkt, zal spelen met de begin- en eindtijd van je werkdag geen grote problemen opleveren. Volgens een onderzoek van Eurostat uit 2015 reist de gemiddelde inwoner van Londen jaarlijks 110 uur van en naar zijn werk, gevolgd door Stuttgart en Antwerpen (met respectievelijke 73 en 71 uur). Stel je eens voor wat je met al die extra uren kunt doen!

4. Groepeer je taken

Wat moet je, naast je werkgerelateerde zaken, allemaal doen deze week? Houden sommige dingen verband met elkaar of kunnen ze in de buurt van elkaar worden geregeld? Door lijsten te maken en taken te groeperen kun je tijd besparen, stelt Tim Ferriss, die verschillende boeken schreef over productiviteit. Volgens hem kun je ook veel tijd besparen door lijsten te maken van de dingen die je niet moet doen.

5. Combineer taken op basis van hun locatie

Zodra je je taken hebt samengevoegd, kun je nog een stap verder gaan door ze te groeperen op basis van hun locatie. Technologie kan je daarbij helpen. Apps zoals TimesUpp vergelijken je agenda met de drukte op de weg, om je zo een gedegen planning voor de komende weken te geven, alternatieve routes voor te stellen en uiteindelijk te zorgen dat je minder tijd op de weg doorbrengt.

6. Werk minder dagen per week

Als je door verplichtingen of regels geen tijd kunt kunt besparen op je woon-werkverkeer, dan kun je overwegen om minder dagen te gaan werken. Het is ook mogelijk om evenveel uren te blijven werken, maar deze te verdelen over vier in plaats van vijf dagen. Deeltijdwerken is eventueel ook een optie. Kun je je voorstellen dat je elke week drie dagen weekend hebt? Volgens een onderzoek dat Glassdoor.com in 2014 heeft laten uitvoeren, werkt meer dan 20 procent van de Nederlandse werknemers part-time en in landen als Frankrijk en Finland is dit 15 procent.

7. Gebruik het openbaar vervoer op sommige routes

In verschillende grote Europese steden, waaronder Londen, München en Parijs, kun je tijd besparen door met het openbaar vervoer te reizen. De bussen, trams en metro’s zijn er niet per se rustig, maar wel betrouwbaar. In veel van deze steden is het openbaar vervoer ook nog eens goedkoop als je het vergelijkt met het reizen met (en het parkeren van) een auto.

8. Gebruik je fiets voor sommige routes

In Nederlandse en Belgische steden is het sneller en fijner om de fiets te pakken. Volgens Forbes Magazine heeft het ook nog eens gezondheidsvoordelen, omdat je bijvoorbeeld meer serotonine aanmaakt dankzij blootstelling aan de zon. Op de fiets naar het werk gaan, verkleint de kans om te overlijden door kanker of hartproblemen met 40 tot 50 procent. Daarnaast is het een goede manier om luchtvervuiling en geluidsoverlast tegen te gaan.

9. Ga minder verplichtingen aan (het Essenstialism-principe)

“Less is more” zeggen ze in het Engels. Productiviteitsexpert George McKeown, schrijver van het boek Essentialism, legt zijn theorie als volgt uit: “Als je zelf geen prioriteiten in je leven stelt, dan doet iemand anders het.” Hoe minder verplichtingen je aangaat, hoe minder je hoeft te reizen.

10. Begin als freelancer

Het klinkt misschien als een grote stap, maar veel professionals kiezen ervoor om freelancer te worden, zodat ze minder tijd kwijt zijn aan dingen die weinig waarde hebben. Volgens een onderzoek van McKinsey, gepubliceerd in 2016, is tussen de 20 tot 30 procent van de beroepsbevolking in de EU-15 zelfstandige. De EU-15 bestaat uit België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

11. Ga dichter bij je werk wonen

Een andere optie die je leven een stuk makkelijker kan maken, is dichter bij je werk gaan wonen. Volgens een artikel op LifeHacker kun je de kosten van je woon-werkverkeer als volgt berekenen: benzinekosten + kosten van het bezit en onderhoud van een auto + tijd die je doorbrengt op de weg (vermenigvuldigd met je uurloon). Door dit bij elkaar op te tellen worden je reiskosten tastbaarder (en waarschijnlijk behoorlijk hoog).