De verkeersdrukte in Antwerpen is een ingewikkeld probleem. Volgens de Traffix Index van TomTom, kostte files en opstoppingen Antwerpse automobilisten in 2016 30% extra reistijd. Dat zorgde ervoor dat ze dagelijks 40 minuten langer onderweg waren, bij elkaar opgeteld is dat per persoon 131 uur extra reistijd in een jaar tijd. De problemen deden zich vooral voor op maandag, dinsdag en donderdag overdag en op dinsdag, donderdag en vrijdag in de avond. Volgens dezelfde bron blijft de verkeersdrukte al sinds 2008 stabiel boven de 20 procent. Volgens een onderzoek van Inrix staat de omgeving van Borgerhout er het slechtst voor qua verkeersdrukte. Hier is de gemiddelde reistijd bij een verkeersopstopping ongeveer 80 minuten. Tijdens de onderzoeksperiode in september 2016 vonden daar maar liefst 396 opstoppingen plaats.

Files verminderen met SlimNaarAntwerpen

Het goede nieuws is: We kunnen er iets aan doen. Technologie kan bepalen wanneer je beter niet met de auto kunt reizen en kan alternatieve routes naar je bestemming voorstellen. Daarnaast bieden veel bedrijven de mogelijkheid om thuis te werken of op andere tijden te beginnen met werken. Het overheidsinitiatief SlimNaarAntwerpen werkt samen met technologische partners, zoals TimesUpp, om weggebruikers slimmere reisbeslissingen te laten nemen. Als je in de regio Antwerpen woont of er regelmatig reist, dan kun je TimesUpp (voor Android of iPhone) downloaden. Klik vervolgens op de knop ‘Ik Doe Mee’ en je bent direct onderdeel van dit programma. TimesUpp analyseert je reisgedrag gedurende twee weken en stuurt je gepersonaliseerde suggesties. Hoe meer moeite je doet om de verkeersdrukte in de regio Antwerpen te vermijden, hoe meer punten je spaart. Je kunt deze punten inruilen voor leuke cadeaus in webwinkels.

Alle kleine beetjes helpen

Iedere actie telt. Als je de spits mijdt, bespaar je kostbare tijd, de valuta van onze huidige tijd. En, als je niet gelooft dat tijd geld is, dan is dit een leuk feitje. Volgens Inrix gaan de verkeersopstoppingen in Antwerpen de stad in 2025 maar liefst 6,2 miljard euro kosten. Met behulp van technologie kunnen we een einde maken aan de hoge kosten die gemoeid gaan met het verspillen van tijd op de weg.